Keď monogramy boli v móde

Keď monogramy boli v móde

3. 3. 2020 – 30. 6. 2020

Dubnické múzeum v Dubnici nad Váhom pripravilo v spolupráci so zberateľkou Janou Majčíkovou výstavu

KEĎ MONOGRAMY BOLI V MÓDE

Výstava posteľných obliečok, vreckoviek, uterákov, spodnej bielizne zdobených monogramom z obdobia 1900 – 1960

Dubnický kaštieľ

Výstava „Keď monogramy boli v móde“ nás prenesie o 60. až 120. rokov späť a umožní nazrieť do skríň, truhlíc a spální starých materí. Zameriava sa na posteľné obliečky, spodnú bielizeň, vreckovky zdobené monogramom a na galantérne drobnosti, ktoré nesmeli chýbať v žiadnej kazete so šitím.

Monogramy tvorili zväčša začiatočné písmená mena a označovali osobné predmety majiteľa. Písmená sa ozdobne komponovali a dopĺňali rôznymi ornamentami, niekedy bol monogram menej čitateľný a stával sa skôr značkou, kde plnil ozdobnú funkciu. Pôvodne išlo o šľachtickú záležitosť, ale v 19. storočí sa monogramy rozšírili aj do meštianskych rodín a pretrvali približne až do 50. rokov 20. storočia.

Najčastejšie sa monogramy vyšívali na bielizeň a neobišla sa bez nich žiadna výbava. Okrem posteľnej bielizne sa monogramom zdobili aj obrusy, obrúsky, uteráky, vreckovky a osobná bielizeň. Výbavu si prinášala nevesta do manželstva a slúžila manželom často po celý život. Bola dosť finančne náročná záležitosť a rodina ju dievčaťu pripravovala postupne, často od jeho útleho veku. Kupovala sa metráž, pričom výbavu šila a vyšívala matka nevesty, nevesta, alebo najatá krajčírka, ak bola rodina majetná.

Autorka výstavy vzdáva prostredníctvom svojej zbierky hold šikovnosti a trpezlivosti našich starých a prastarých mám.

Dĺžka podujatia: 60 minút
Rok výroby: 2020

Galéria

Nenašli sa žiadne naplánované predstavenia pre toto podujatie.